Aventron

FMH-01
Hazakísérő fény modul

line
Működési leírás:

    A készülék egy utólagosan gépjárművekbe beépíthető modul. Feladata a hazakísérő fény (Follow me home) funkció megvalósítása. Segítségével a gépjármű elhagyásakor a beállított ideig még világítanak a lámpák, így sötétben nem botlunk el a lépcsőn és nem kell keresni a kulcslyukat. Beszállás előtt a központi zár távirányítójával is bekapcsolhatjuk, ekkor sötétben is láthatóvá válnak a pocsolyák vagy gyanús parkolóhely esetén láthatjuk, hogy vannak-e idegenek az autó közelében. A világítás a gyújtás ráadásával kikapcsol.

    A bekötéstől függően választható, hogy mely lámpák világítsanak (a szokásos, elől a tompított vagy a ködlámpa, hátul a tolató lámpa). Gyári rendszer esetén, általában nem választható, hogy hátul a ködlámpa fehér fénye világítson, csak a vörös helyzetjelző lámpák világítanak. A modulnak alapvetően két ajánlott bekötése van (lásd a bekötési rajzot), viszont a műszaki leírás alapján egyéb bekötés is lehetséges (pl. külön nyomógomb a bekapcsolásra és/vagy kikapcsolásra).

    Az egyik bekötési mód szerint, a funkciót csak a gépjármű elhagyásakor szeretnénk használni. Ekkor bekapcsolásnak használható a fénykürt kapcsolótól vagy a központi zártól érkező impulzus. A fénykürt kapcsoló használatának az az előnye, hogy csak akkor kapcsoljuk be a világítást, amikor szükség van rá (nem minden bezáráskor) és ismételt villantásokkal 30mp-es lépésekben egészen 2percig növelhetjük a világítás időtartamát. A másik bekötési mód akkor szükséges, ha akkor is használni szeretnénk a funkciót, ha a gépjármű felé közeledünk. A központi zár távirányítójával való nyitáskor aktiválódik 30mp-re a világítás.


Műszaki leírás:

1A-1B bemenetpár:
    Narancs - pozitív szintes és impulzusos
    Szürke - negatív szintes és impulzusos

    A bemenet aktiválásakor a kimenet 30mp-re testet ad. Az első aktiválástól számítva 10mp-en belül érkező impulzusok további 30mp-el meghosszabbítják a kimenet aktív állapotát. Így 30mp-es lépésekben egészen 2percig növelhető az időzítés. Ha az időzítés elérte a 2percet, akkor a további impulzusokat a készülék figyelmen kívül hagyja.

2A-2B bemenetpár:
    Zöld - pozitív szintes és impulzusos
    Sárga - negatív szintes és impulzusos

    A bemenet aktiválásakor a kimenet 30mp-re testet ad. További impulzusok nem növelik az időzítést, hanem az utolsó impulzustól számítva 30mp-re állítja az időzítést.

    Az 1A és 1B bemenetek között csak polaritás (negatív, pozitív) különbség van, funkciójuk azonos és egyszerre a kettő nem használható. Szintes és impulzusos jelet is fogadnak. Ez igaz a 2A-2B bemenetpárra is.

Gyújtás bemenet: (Fehér - pozitív szintes)

    Ezen a bemeneten keresztül figyeli, hogy a gyújtás ki- vagy bekapcsolt állapotban van. Ha a gyújtás be van kapcsolva, akkor a készülék és a kimenet inaktív, az 1-es és 2-es bemenetekre érkező jeleket figyelmen kívül hagyja. Kikapcsolt gyújtás esetén az 1-es és 2-es bemeneteknél leírt módon működik. Ha a gyújtást akkor kapcsolják be, amikor a kimenet aktív (világítanak a lámpák), akkor a kimenet azonnal inaktívvá válik (kikapcsolja a lámpákat).

Kimenet: (Zöld - Sárga - Open Drain)

    Ha a kimenet aktív, akkor ide testet kapcsol. Nem rövidzár védett. A kimenetre kötött relék árama nem haladhatja meg a Műszaki adatok-nál megadott maximális értéket. (Egy 40A-es relé fogyasztása típustól függően 100 - 200mA közötti.)

+12V kimenet a reléknek: (Barna - +12V)

    A relének biztosít feszültséget a belső újraéledő biztosítékon keresztül. A kimenet terhelése nem haladhatja meg a Műszaki adatok-nál megadott maximális értéket.

Tápellátás:

    (Piros - +12V belső biztosítékkal védett; Fekete - Test) A készülék a fordított tápfeszültséget korlátlan ideig elviseli.


Műszaki adatok:

Tápfeszültség: 7-15V
Alap áramfelvétel: <5mA (tipikusan 2,5mA)
Szükséges vezérlőáram a bemeneteken: <5mA
Max. áram a kimeneten (Zöld - Sárga): 3A (nem rövidzár védett)
Max. áram +12V kimeneten (Barna): 1A
1A-1B aktiválási idő: 30 - 60 - 90 - 120mp
2A-2B aktiválási idő: 30mp
Méretek (szélesség x magasság x mélység): 80mm x 21mm x 40mm
Súly: ~80g

Letöltés:

FMH-01 leírás   pdf
FMH-01 bekötés   pdf

Fel

Aventron | Minden jog fenntartva | 2006 - 2015